Estradör, regissör och teaterpedagog. Så beskrivs bäst Stefan Jansson, född 1978 i byn Grönbo utanför Lindesberg. Det är också den stad där han i dag lever och verkar.
    I Grönbo blev Stefan, som var tämligen usel på fotboll, tvungen att skaffa en egen nisch. Räddningen blev teatern. Han var med och startade en lokal teatergrupp, som han snart också började skriva texter till.

Stefan har skrivit egna texter sedan han var elva år och komponerat musik sedan han var arton, ofta i parodisk form. Grunden för hans skapande har i stort sett alltid utgått från revy- och kabarétradition.
    Efter genomgånget gymnasium i Örebro, blev Stefan bland annat cirkelledare i teater, projektledare/producent för Kulturförvaltningen i Lindesberg och årsanställd skådespelare vid Länsteatern i Örebro, för att sedan ta ett vikariat som teaterpedagog vid Kulturskolan i Lindesberg. Åtta terminer senare beslöt han sig för att studera till teaterpedagog eftersom han nu verkat ganska länge inom detta yrke.

Parallellt med arbetet som teaterpedagog har Stefan Jansson fortsatt att regissera, producera och spela i flera olika teaterproduktioner.
    Han har även som projektledare skapat projekt med många inblandade, bland annat den levande adventskalendern ”24 ögonblick i Luckans Land” 2009 vid Rådhustorget i Lindesberg under hela december månad. En produktion med 120 medverkande, över 1500 personer i publiken och cirka 5500 visningar på YouTube under december 2009. Se YouTube-klippen här.
”Han sjunger utomordentligt; replikerna behandlar han likadant. Stefan Jansson tänker revy och vågar därtill bondkomik. (...) 'Erland Kolltoss sjunger sånger ingen mänska har hört' fångade mig genom den allsidige estradören, den opretentiösa spelglädjen och den sceniska närvaron”.
    Sture Nilsson, Nerikes Allehanda

”Stefan Jansson, som svarat för det mesta i text- och musikväg gav, (...) prov på en ibland mycket dräpande drift med många av dagens, och gårdagens, händelser och personer.”
    Bo Asp, Bärgslagsbladet

”Hans kuplettsång – med nyskriven text om företeelser i Kungälv – var en njutning och den gossen kan nog förespås en lysande framtid inom genren”
    Sven Arne Hag, Kungälvs-Posten

”Stefan Jansson roade publiken i Spruthuset med ett suveränt utspel. Han är en säker publikdomptör som borde ges chansen på större scener. ”
    Ingemar Anderson, Bergslagsposten

”Det är inte minst i den successiva övergången från aggressivitet till trevande vänskapsförsök som Stefan Jansson är så övertygande i Patriks roll. Stefan Jansson gör en anmärkningsvärt äkta rolltolkning.”
    Marianne Törner, Falukuriren

”Sensationellt bra är Stefan Jansson som den 15-årige Patrik.”
    Oscar Bocian, Katrineholms-Kuriren

”Den som imponerar mest är Stefan Jansson som är alldeles ny på den professionella teaterhimlen”.
    Marianne Frondén, Örebro-Kuriren

”Stefan Jansson håller på att ta klivet från mästerlig ung revymakare upp till underhållningens elitserie.”
    Sören Säterhagen, Nerikes Allehanda

”Komiken förstärks också av Stefan Janssons drömversion av Strindberg som dyker upp då och då...”
    Sara Granath, Svenska Dagbladet
Utbildning:


Längre anställningar i urval:

Återkommande uppdrag i urval:

Egna produktioner i urval:

Stipendier i urval:


Överst på sidan
www.sjansson.se